Ügyfélszolgálat: +36-29/323-323 | Üzletünk: 2225 Üllő, Pesti út 39.

Pullservice magazin

Hogyan kezeljük a fűrdőszobai páralecsapódást

2022.11.15 19:08
Hogyan kezeljük a fűrdőszobai páralecsapódást

A fürdőszobai páralecsapódás nagyon bosszantó, és ez gyakori probléma a legtöbb otthonban.

Pára akkor keletkezik, amikor nedvesség kerül a levegőbe, és vízgőzzel keveredik. Miután ez érintkezik a hideg felületekkel, a cseppek olyan területeken képződnek, mint a tükrök és az ablakok.

Zuhanyzás vagy fürdőzés után vízcseppek képződnek az ablakon, a falakon és a tükrön, amikor a meleg, nedves levegőt ezek a hideg felületek lehűtik.

A meleg levegő több nedvességet is megtart, ami erősebb páralecsapódást eredményez.

De ne aggódjon, többféle módon is kezelheti a fürdőszobai páralecsapódást, hogy szárazabb maradjon, és kevésbé legyen kitéve a penészesedésnek.

MI A LEGJOBB MÓDJA ANNAK, HOGY MEGÁLLÍTSUK A PÁRALECSAPÓDÁST A FÜRDŐSZOBÁBAN?

A páralecsapódás nemcsak bepárásítja a tükröket és az ablakokat, hanem csúnya penészhez is vezethet. Bár a páralecsapódást soha nem fogja teljesen megállítani, van néhány egyszerű, de hatékony módszer a páralecsapódás csökkentésére a fürdőszobában.

A fürdőszobában a páralecsapódás elkerülése érdekében nyissa ki az ablakot és (ha van) kapcsolja be az elszívó ventilátort. Tartsa zárva a fürdőszoba ajtaját, hogy a nedvesség ne kerüljön ki otthona más területeire. Ha elfelejti kinyitni az ablakot, vagy bekapcsolni az elszívóventilátort, hamarosan észre fogja venni a nagy mennyiségű páraképződést. 

A hideg falfelületek, például a kerámia csempék is vonzzák a páralecsapódást, és ennek csökkentésére az egyetlen megoldás a fürdőszoba melegen tartása. A padlófűtés segíthet ezen a problémán.

Érdemes megfontolni a dupla üvegezésű ablakokat is, ugyanis az egyrétegű üvegezés hidegebb és több páralecsapódást von maga után.

Nyissa meg az ablakot

Az ablakok kinyitása az egyik legegyszerűbb módja a páralecsapódás csökkentésének a fürdőszobában.

Bár egy hideg téli reggeli zuhany alatt nem feltétlenül van napirenden az ablak kinyitása, ez egy egyszerű módja annak, hogy segítse a felesleges nedvesség és pára távozását, ahelyett, hogy a vízgőzbe kapaszkodna és a szoba körüli felületeken landolna.

Kapcsolja be az elszívó ventilátort

A páralecsapódás szabályozásának másik módja az elszívóventilátor.

Az elszívó ventilátor kivezeti a nedves levegőt a fürdőszobából, és kifelé szállítja. A por és szennyeződések eltávolítása érdekében rendszeresen meg kell tisztítani az elszívóventilátort – ez biztosítja a hatékony működést.

A padlófűtés

Más hideg felületek, mint például a kerámia padlólapok, szintén vonzzák a páralecsapódást.

A padlófűtésbe való befektetés nagyszerű hosszú távú megoldás a fürdőszobai páralecsapódás leküzdésére, és bónuszként valószínűleg hozzáadott értéket az otthonához is.

Győződjön meg arról, hogy az ablakok dupla üvegezésűek

A régebbi ingatlanokban előfordulhat, hogy dupla üvegezésű ablakokat nem mindig szerelnek fel.

A dupla üvegezés sokkal több hőt tart meg, mint az egyszeres üvegezés, amely felmelegíti azokat a hidegebb felületeket, amelyek valószínűleg vonzzák a páralecsapódást.

A dupla üvegezésű ablakok felszerelése egy másik hosszú távú megoldás, amely egy otthon értékét is növeli.

Törölje le a felületeket

A penészedés eltüntetése szempontjából rendkívül fontos, hogy egy párás zuhany vagy fürdő után hogyan hagyják el a fürdőszobát.

Ne felejtsen el letörölni minden olyan felületet, amelyen páralecsapódás keletkezett, mielőtt bekapcsolva hagyja az elszívót vagy nyitva hagyja az ablakokat, hogy kiszellőztesse a helyiséget. Használjon száraz törülközőt, hogy a lehető legtöbb nedvességet felszívja.

Azt javaslom, hogy a hidegebb hónapokban rendszeresen ellenőrizze a falakat, a szerelvényeket és a szerelvényeket, hogy nem penészesed-e, és gyorsan cselekedjen, ha fekete foltokat észlel, hogy a probléma ne romoljon tovább.

HOGYAN LEHET MEGAKADÁLYOZNI, HOGY A FÜRDŐSZOBAI TÜKÖR BEPÁRÁSODJON

A fűrdőszobai tükrök gyorsan bepárásodhatnak, és lecsapódhatnak a páralecsapódással. Van néhány megoldás, hogy ez ne forduljon elő. Felszerelhet egy új tükröt fűtött páramentesítő betéttel – ez melegen tartja a tükör felületét, így nincs esély páralecsapódásra. Ha nem szeretné frissíteni a fürdőszobai tükröt, habosítsa fel borotvakrémmel és törölje le egy törülközővel – egy darabig páramentes marad, ilyen egyszerű!

Megpróbálhatja 50-50 ecet és víz oldatát is használni. Öntsön egy csésze vizet és egy csésze ecetet egy régi spray-palackba, adjon hozzá néhány csepp mosogatószert, és permetezze a tükörre. Törölje le egy törülközővel, és az üvegnek néhány napig gőzmentesnek kell lennie. A csíkmentes felület érdekében újságpapírral törölje le.

EGYÉB MÓDSZEREK A FÜRDŐSZOBAI PÁRALECSAPÓDÁS KEZELÉSÉRE

Íme néhány további egyszerű, de hatékony módszer a páralecsapódás csökkentésére a fürdőszobában:

  • Törölje fel a vizet a mosdó körül és a padlón
  • Szellőztesse ki a nedves fürdőszőnyegeket és törölközőket
  • Vegyünk egy kicsit hűvösebb zuhanyt
  • Vigyen fel speciális kondenzációgátló festéket a fürdőszoba falaira és mennyezetére, amely gombaölő szert is tartalmaz, amely megakadályozza a penészesedést.
  • Melegítse fel a levegőt a fürdőszobában. A melegebb levegő felmelegíti a hideg felületeket és csökkenti a páralecsapódást.
  • Használhat elektromos fűtött törölközőtartót is, hogy melegebben tartsa fürdőszobáját – ez segít a falak és ablakok páralecsapódási hőmérséklete felett tartani.

 

(forrás:https://www.bigbathroomshop.co.uk/)