Ügyfélszolgálat: +36-29/323-323 | Üzletünk: 2225 Üllő, Pesti út 39.

Pullservice magazin

Gázfogyasztás megtakarítás, hatékony fűtés

2022.11.25 15:25
Gázfogyasztás megtakarítás, hatékony fűtés

A gázmegtakarítás napjainkban egy fontos tényező és sok fogyasztó számára nélkülözhetetlen az energiaárak emelkedése miatt. Csak nagyon kevesen tudnak gyorsan megszabadulni a gáztól - például egy új fűtési rendszerrel -, ezért praktikus és hatékony megtakarítási tippekre van szükség. Cikkünkben azt kívánjjuk bemutatni, hogyan optimalizálta saját maga a fűtését, és érjen el megtakarítást a gázfogyasztásban.

Bizonyára hallotta már, hogy "Csak akkor használjon energiát, amikor valóban szükség van rá!". De mit jelent ez? Mit kell megváltoztatni az eddigiekhez képest? Egyáltalán tud valamit változtatni a fűtésén? Öt kulcsfontosságú tippben foglaltuk össze a teendőket. (Az alább felsoroltak nem váltják ki szakemberek bevonását a fűtési rendzser állapotának meghatározásáhot, karbantartások elvégzéséhez. Kérje ki szakember véleményét a fűtési rendszerének optimalizálási lehetőségeiről!)

1. tipp: Ismerje meg saját fűtési rendszerét

Fülünkben cseng a felhívás, hogy optimalizálják a fűtést a téli időszak előtt. Mit is jelent ez? Azt, hogy optimálisan és hatékonyan van-e beállítva a fűtési rendszer, ritkán vizsgálják. Tehát ha nem a szerelőt kéred meg, akkor a saját fűtéseddel kell foglalkoznod.

Ha közelebbről megvizsgálja saját fűtési rendszerét annak számos előnye van. Eddig sok fogyasztó ritkán (vagy soha) nem foglalkozott fűtőberendezésével – általában csak akkor, ha váratlanul meghibásodik vagy karbantartásra szorul. Valójában azonban a fűtőberendezések az egyik módja annak, hogy gyorsan sok energiát és pénzt takarítson meg. Bár nem mindenki tud ugyanannyit változtatni, a legtöbb esetben a padlófűtéssel rendelkező lakástulajdonosok és bérlők hozzáférnek fűtési rendszerükhöz.

2. Tipp: Módosítsa a beállításokat saját használati viselkedéséhez

A legtöbben a nyári időszakban kikapcsolják a fűtést, de a melegvíz-készítést nem – egy kellemes reggeli zuhany még mindig lehetséges. A melegvíz előűllítása történhet bojlerekben, amelyek a fogyasztott víz mennyisgének váltzása esetén bekapcsolják a víz melegítését. A víz tárolása szigetelt tartályokban történik, ezért igazodva a felhasználói szokásokhoz, beállítható úgy, hogy nem minden vesetben, hanem naponta pl a fűrdéi időszak előtt kapcsoljon be a melegítés (pl egy 120 literes tartályból kézmosásra használt pár liter vízértnem kapcsol be a melegítő). Optimalizált esetben akár hetente háromszor melegíti fel egy órára a melegvizét, hétfőn, szerdán és pénteken. Mivel a fűtést nem kell állandóan bekapcsolni, ha a hőmérséklet e alá esik, így gázt és készpénzt takaríthat meg.

Hasonló módon járhat el a fűtéssel is. Korlátozta azt az időszakot, amikor a háza kényelmes hőmérsékletre fűthető. Amíg munkahelyén tartózkodik, addig korlátozott hőmérsékleten tartja a lakást és a ténylegesen haszhált helyiségek fűtés szabályozásást szobai termsztátokkal vezérli.

3. tipp: módosítsa az előremenő hőmérsékletet és a szivattyú beállításait

Alapvetően különbséget tesznek az áramlási rendszerek és a fűtőberendezésekben víztárolóval rendelkező berendezések között. Az előbbiek csak akkor melegítik a vizet, amikor ténylegesen használják, és árammal vagy gázzal üzemeltetik. Ennek megfelelően a technológiai víz nappali vagy éjszakai csökkentése nem lehetséges.

Az előremenő hőmérséklet, vagyis a víz hőmérséklete, amikor az elhagyja a fűtési rendszert, általában itt is állítható. És ezt is ki kell használni, hiszen minden fokozat kevesebb gázt vagy áramot takarít meg. Az előre beállított hőmérséklet általában 60-70 Celsius fok. A melegvíztartállyal rendelkező készülékeknél viszont probléma nélkül lehetséges a csökkentés 55 fokra. A családi házban ilyen hőmérsékleten nincs gond a legionellával, ezt Rita szerelője kérdésre elmagyarázta neki. Átfolyásos rendszerekben ez a probléma ritkán fordul elő, mivel a víz csak felhasználás előtt melegszik fel, és nem áll sokáig.

Az előremenő hőmérséklet a fűtés szempontjából is nagyon fontos. Az alacsonyabb előremenő hőmérséklet gyakran könnyen megvalósítható, különösen padló- vagy felületfűtés esetén, mivel ennek elegendő helye van, amelyen keresztül az alacsonyabb hő leadható. Sok klasszikus radiátor azonban alacsonyabb hőmérsékleten is üzemeltethető - itt fontos tájékozódni és kipróbálni. A megfelelő beállításokat azonban nem szabad kőbe vésettnek tekinteni. Továbbra is célszerű az úgynevezett fűtési görbe rendszeres, a külső hőmérséklet függvényében történő beállítása, amely gyakran automatikusan is végrehajtható, és sokkal gazdaságosabb, mint a pusztán termosztátokkal történő szabályozás.

Egy másik megtakarítási intézkedés, amely inkább az elektromossághoz kapcsolódik, a keringtető szivattyú kikapcsolása. Ez biztosítja, hogy a meleg víz azonnal kijöjjön a csapból, de ehhez sok energiára van szükség. „Nincs szükségem ilyen luxusra, és van egy vödör a zuhany alatti hideg vízhez, hogy leöntse a felesleges vizet a kertben” – magyarázza Rita, aki évek óta sok áramot spórol ezzel az intézkedéssel.

4. tipp: Csak ott használjon gázt, ahol nincs más lehetőség

Ahol a rendszer képítettsége meghatározza ott továbbra is szüksége lesz gázra a fűtéshez és meleg vízre a zuhanyzókhoz. Más területeken viszont csökkenteni tudja a gázfogyasztást például a konyhában vízforraló használatával, ha meleg vízre van szükség mosogatáshoz, vagy főzéshez. Még ha ezek az intézkedések a felhasznált gáznak csak egy kis részét takarítják meg, észrevehető hatást gyakorolhatnak a teljes gázfogyasztásra. Hasonló a helyzet a fűtési hőmérséklet gyakran hivatkozott csökkentésével is. Már csak egy-két fokkal kevesebb a termosztáton, ami változást hozhat, ami gázt és pénzt takarít meg.

5. tipp: Legyen bátor megbirkózni a saját lehetőségeivel

Nagy válságok idején néha nehéz lehet nem hagyni, hogy a megoldhatatlannak tűnő problémák megbénítsanak. Ezért fontos, hogy megtalálja a bátorságot a saját lehetőségeinek kezeléséhez. Mert nem csak a lakástulajdonosok, hanem a bérlők is befolyásolhatják fűtésüket és mindenekelőtt saját használati magatartásukat. A közös fűtésű társasházak lakóinál ez azonban azt jelentheti, hogy először a szomszédokkal kell egyeztetni a használati magatartásról.

 

(az eredeti cikk megtalálható: https://blog.naturstrom.de/energiewende/heizung-optimieren/)